Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2019 10:39 - Как и кога се слагат фасети?
Автор: tehnikata Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 440 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2019 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Зъбните фасети са иновативно решение за премахване на несъвършенства или дефекти в зъбната редица. Тяхната роля е да подобрят естетиката на зъбната редица, съответно усмивката, а от там и цялостното излъчване на лицето. Фасетите се наричат още “зъбни коронки”, предвид функционалното им предназначение и са все по-често прилагана дентална корекция в световен мащаб.

Как се слагат зъбни фасети?


Процесът на поставяне на зъбни фасети е сравнително бърза, безболезнена и непричиняваща неразположение стоматологична процедура. Фасети могат да бъдат поставени на всеки пациент, който не харесва вида на естествените си предни зъби и би желал да направи корекция на усмивката си.

image

Слагането на фасети стартира с посещение на стоматолога за консултация. В случай че няма противопоказания за поставяне на фасети след извършения преглед и евентуално назначение на допълнителни изследвания (в някои случаи стоматологът може да назначи рентгенография и други), може да се премине към същинската процедура. Зъбите се почистват от плака и зъбен камък при необходимост, след което се изпилява много малка част от зъбния емайл, където ще бъдат поставени фасетите. Изпиляването на повърхността на зъба е минимално - 0,1 до 1 мм.

В зависимост от метода на поставяне, зъбните фасети се разделят на директни и индиректни фасети.
При поставянето на директни фотополимерни фасети на мястото на снетия материал от зъба се слага фотополимер, който се моделира според желаната форма на зъба.
При т.нар. “индиректни фасети” се се взема отпечатък от зъбите, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. По този отпечатък зъботехник отлива гипсов модел, върху който изработва фасетите.

Обикновено изработката им отнема около една, до две седмици, след което стоматологът ви поставя фасетите чрез бондинг техника, която осигурява здрава връзка на фасетите със зъбите. Съществува вариант за поставяне на зъбни фасети и без изпиляване на зъбите, но се прилага рядко, поради неестествения вид, който се получава в резултат.

Кога се слагат зъбни фасети?

Причините, поради които се поставят фасети на пациентите, са единствено корекционни и по желание на клиента. Поставянето на зъбни фасети може да реши възникнали проблеми с усмивката, да придаде естетичен и хармоничен вид на предните зъби. Поставянето на фасети може да е полезно при следните ситуации:
  • вследствие на счупвания - инцидентни или разрушаване на зъбната повърхност;
  • прекалено голямо разстояние между зъбите (диастема);
  • изкривявания на някои от зъбите или цялата зъбна редица;
  • оцветеност на предните горни и долни зъби, след като избелването е невъзможно или няма желания ефект;
  • корекция на формата на зъбите;
  • корекция на големината на зъбите - когато те са по-големи или твърде малки придават нехармоничен вид на цялата лицева структура.
Зъбните фасети се изработват от специалист зъботехник от висококачествени материали, гарантиращи тяхната устойчивост и издръжливост задълго. Естествено, недопустимо е да се отварят шишета или да се чупят орехи с естествените зъби, а какво остава за фасетите. Подобно свръхнатоварване може да повреди и отлепи зъбната фасета.

При правилна грижа за зъбните фасети и правилното им поставяне от стоматолог, те ще осигурят естествена белота и блясък на усмивката ви дълго време. Независимо на кой вид зъбни фасети ще заложите - по-ниския клас и съответно бюджетните фотополимерни фасети или висок клас и съответно по-скъпите керамични (порцеланови) фасети, можете да бъдете спокойни относно здравината и устойчивостта им.


Тагове:   здраве,   зъби,   стоматолог,   фасети,


Гласувай:
1



1. shtaparov - Скъпичко е предполагам но вярвам, ...
02.12.2019 15:03
Скъпичко е предполагам но вярвам,че такава инвестиция си струва да бъде направена поне от хората,които са по-взискателни към външния си вид.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tehnikata
Категория: Технологии
Прочетен: 8637
Постинги: 4
Коментари: 1
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031